Ergo balans voor een gezonde organisatievoor een gezonde organisatie  

 

 Home

Dit zijn we

Dit doen we

Al gedaan

Publicaties

Contact

home / dit doen we / arbocatalogus

Arbocatalogi maken, up-to-date maken en implementeren

Er zijn inmiddels meer dan 150 arbocatalogi. Oplossingenboeken vol mogelijkheden om gezond en veilig te werken. Kansen voor arbocoördinatoren, preventiemedewerkers, ondernemingsraden en vele anderen die gezond en veilig werken willen stimuleren. Voor branches ontwikkelden we meer dan 15 catalogi. We ondersteunen nu branches en bedrijven om de arbocatalogus up-to-date te maken en te laten landen op de werkvloer.

  • Is uw arbocatalogus up-to-date?
  • Heeft u uw weg in de arbocatalogus al gevonden?
  • Zijn alle kansen van de arbocatalogus al verzilverd?

Onze aanpak voor bedrijven
We maken u graag wegwijs in de arbocatalogus van uw branche en/of in andere arbocatalogi die nuttig voor u kunnen zijn. We lichten uw huidige arbobeleid op basis van de arbocatalogus door en helpen een handje om de verbetersuggesties door te voeren. We ondersteunen u om de slag te maken van het papieren beleid naar het daadwerkelijke gedrag van uw medewerkers en leidinggevenden.We helpen u om de arbocatalogus te laten landen op de werkvloer.

Benieuwd welke arbocatalogi we ontwikkelden en up-to-date maakten?

 

 

 

Een voorbeeld

Ergo-balans ondersteunt sinds 2007 de verzekeraars in het ontwikkelen en implementeren van hun arbocatalogus, gezondverbond.nl.

Wij ondersteunen de begeleidingscommissie en realiseerden de thema's werkdruk, Het Nieuwe Werken en ongewenst gedrag.

Tevens gaven we trainingen over implementatie aan arboprofessionals, HR medewerkers, leidinggevenden en OR-leden uit de bedrijven.

En we begeleidden diverse verzekeraars in een maatwerkaanpak om de arbocatalogus te gebruiken in hun aanpak van gezond en plezierig werken.

Aanpak Onderlinge 's-Gravenhage

De Onderlinge 's-Gravenhage had al een structurele aanpak van arbozaken en gezondheidsmanagement en wilde daarmee verder. De aanpak richt zich op vier pijlers: gezondheid, inzetbaarheid, leefstijl en productiviteit.

Werkdruk had in deze organisatie alleen als casuïstiek aandacht gekregen. De organisatie wil bovendien dat leidinggevenden intensiever bij de arbocyclus betrokken worden. De preventiemedewerker en HR-adviseurs ondersteunen hierbij.

In 2010 kregen alle leidinggevenden een training die aansloot bij het bestaande beleid. De arbocatalogus sloot nauw aan op de beleidspijler gezond werken. De verzekeraars hebben op het terrein van inzetbaarheid een apart project (inzet verzekerd). Dit sectorproject sluit daarmee naadloos aan op de aanpak van deze verzekeraar.

Om de leidinggevenden te stimuleren werd de Verbetercheck gelanceerd. Daarna leerden ze hoe de Verbetercheck als teaminstrument moet worden gebruikt.

De medewerkers kregen een voorlichtingssessie. Hierin werd de arbocatalogus geïntroduceerd en de oplossingen in de arbocatalogus toegelicht. Ook werden de medewerkers gestimuleerd om vooral in hun 'cirkel van invloed' te stappen en in gesprek te gaan met andere teamleden en de leidinggevende als het beter kan. Centrale vraag was 'hoe haal je meer energie uit je werk?'